artikel

Mandala, pad naar je hogere zelf?

Wat is een mandala?

Dit artikel is eerder ook verschenen op Nieuwetijdskind Magazine

Het begrip mandala is oorspronkelijk afkomstig uit het Sanskriet (de taal die aan de meeste Indogermaanse talen ten grondslag ligt) en betekent “magische cirkel”. En dat is ook precies wat een mandala is, een getekende, geschilderde of geborduurde gevoelsuiting binnen het afgebakende gebied van de cirkel.

Deze magische cirkel staat voor oneindigheid, totaliteit, heelheid. Een mandala geeft als het ware een blauwdruk van de oneindigheid van de kosmos en de oneindigheid van de psyche weer.

Transformatie

 

Voor een ieder die zich identificeert met het centrum van de mandala zal transformatie het gevolg zijn, zo zegt de boeddhistische leer. De mandala vertegenwoordigt het kosmogram en het psychogram van de mens. Een weergave van al dat is.

Mandala als therapie\

Een meditatieve creatieve ontdekkingsreis

De inzichten van de Zwitserse psychiater – psycholoog C. G. Jung  (1875-1961) zijn de basis van de hedendaagse westerse opvatting van het mandalatekenen en de mandala als creatieve therapievorm.

De mandala als spiegel

 Tekenen binnen een cirkel is niet alleen ontspannend en rustgevend, maar heeft ook een helende en balancerende werking. Tijdens het mandalatekenen gaat het denken als het ware even op een zijspoor, hierdoor kan wat gezien wil worden zich aan je ontvouwen. We krijgen gedurende ons leven(s) het nodige voor de kiezen.

Keuzes gemaakt als kind zijn er eenvoudig om te overleven in die soms onveilige situaties van dat moment. Tijdens het volwassen worden vergeten we deze keuzes en het waarom. Zo blijven de zorgvuldig geweven patronen een onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven. Ongemerkt laat je hierdoor aspecten en kwaliteiten van jezelf achter in het verleden. Het leven blijft je keer op keer unieke kansen bieden om deze keuzes te herleiden, en de patronen te zien en te weerleggen.

Alles is energie

Tijdens het tekenen van een mandala kun je verschillenden verrijkingen ervaren, zoals het durven doorbreken van vaste patronen, het herkennen van blokkades en het verwerken van emoties. Alles is energie. In die zin is de mandala een oerprincipe, die ons in verbinding brengt met het universum.

Kan je door tekenen binnen een cirkel in contact komen met je hogere zelf?

 Je tekent intuïtief datgene wat je op dit moment in je leven bezig houdt, je haalt deze aspecten als het ware naar het hier en nu. Tegelijkertijd breng je daarmee ook de onderliggende of onbewuste delen binnen de cirkel. Zodoende kan er een natuurlijke ordening plaatsvinden, waardoor de energie transformeert.

Door bijvoorbeeld het niet draaien van je blad tijdens het tekenen werk je op verschillende lagen van bewustzijn. Het mandala tekenen bevordert de samenwerking van de linker en de rechter hersenhelft, waardoor je in contact komt met de hogere dimensies, je hogere zelf, waar inzicht, inspiratie en creativiteit uit voortvloeien.

In die zin kan het mandalatekenen op een vriendelijke en subtiele wijze levenveranderende inzichten geven.

 

Verwerken van vergeten emoties

 Het is mogelijk dat je tijdens het tekenen geconfronteerd wordt met gevoelens van verdriet, angst of boosheid die je ooit ver weg hebt gestopt. Dit kan flink wat weerstand oproepen, het is dan de kunst om de tekening af te maken totdat het goed voelt. Het is misschien op dat moment niet voor te stellen maar dit zijn unieke kansen om onderliggende blokkades op te heffen en traumatische ervaringen te verwerken.

Je bent je eigen therapeut

 De therapeutische werking van het mandalatekenen is dus een onbetwistbaar en natuurlijk proces waarbij zoals gezegd de samenwerking van beide hersenhelften wordt gestimuleerd. Het is een veilige manier waarbij niet gestuurd of geoordeeld wordt en jij (je unieke zelf) bepaalt.

In onze westerse samenleving zijn we steeds verder van onszelf (de natuur) af komen te staan waarbij het starre denken (linker hersenhelft) de overhand heeft genomen.

Met het tekenen van mandala’s kan je jezelf in balans brengen.

Mandalatekenen voor kinderen

 Voor een kind is het tekenen binnen een cirkel een natuurlijke uiting, echter wanneer het kind naar school gaat en gaat hoofd-leren brengt dit hem/haar in het lineaire denken

(de linker hersenhelft) waardoor de natuurlijke uitingsvormen op de achtergrond raken en uiteindelijk worden vergeten.

Wanneer een kind zich niet meer op een natuurlijke manier kan uiten zal dat in het gedrag naar voren komen. Veel van wat als ‘problematisch gedrag’ van kinderen wordt gezien is een logisch gevolg van het huidige lineaire schoolsysteem. Als je met je kind gaat mandala tekenen kan het weer bij zichzelf komen en wordt de creativiteit gestimuleerd. Ook het kleuren van mandala kleurplaten kan veel rust brengen.

Maar eerst even lekker buiten ravotten natuurlijk!

Je kan altijd en overal mandala’s tekenen

 Het is heerlijk om in je eigen vertrouwde omgeving een plekje vrij te maken om mandala’s te tekenen, er zijn veel kleurrijke boeken te koop die je op weg kunnen helpen.

Maar het is zeker inspirerend om een cursus te volgen of om aan een workshop deel te nemen. Wanneer je ergens in vast zit kan het stimulerend zijn om samen te tekenen. Het contact met gelijkgestemden is heel fijn.

Er hangt veel af van de persoon die de cursus verzorgt. Voel je je veilig genoeg om de diepte in te gaan of blijf je liever aan de oppervlakte?  Alles is goed zoals jij het ervaart, iedere mandala heeft je iets te vertellen.

Het is heel bijzonder om in een groep elkaars mandala’s in te voelen, wat tot mooie inzichten kan leiden. Het blijft echter altijd de creatieve uiting van de maker, de enige die kan bepalen of iets goed voelt.

Mijn mandala

 De mandala toont een integratie, een balans en is voor de maker vaak van onschatbare waarde. Een mandala is niet goed of slecht en vraagt geen oordeel.

Wanneer je een mandala bekijkt vanuit je hart kan je contact maken op een universeel niveau, waar we elkaar in vrijheid ontmoeten en alles naast elkaar kan bestaan.

Iedereen heeft een kunstenaar in zich maar niet iedereen hoeft een kunstenaar te worden.

Vaak tekenen mensen een periode vele vele mandala’s waarna zij met hernieuwd zelfvertrouwen kunnen gaan doen waarvoor ze op deze wereld zijn gekomen.

 

Wanneer ga jij jouw mandala maken?

Yria Meijer

Een gedachte over “Mandala, pad naar je hogere zelf?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.