artikel

In hoeverre leef jij je optimale leven?

Zijn er externe factoren die ons leven vorm hebben gegeven zonder dat we er bewust van zijn?

Het was geen makkelijke reis om als dyslectisch kind in de jaren 60 op te groeien, een woord wat toen overigens nog niet was uitgevonden. Je werd gewoon als dom gezien en weggezet als lachertje van de klas. Met veel vallen en moeizaam weer opstaan vond ik mijn weg en het heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu ben. Je kan wel stellen dat ik de wereld vanaf de andere kant heb gezien en ervaren, een buitenstaander die gedesillusioneerd naar binnen gluurt waar het allemaal zo mooi en perfect lijkt te zijn, maar jij hoort er niet bij. De vraag: ‘Waarom maak ik mee wat ik meemaak?’ heeft me een stuk de goede richting gewezen. Het systeem heeft me nooit kunnen vangen en onderbrengen in een pasklaar hokje. Telkens wanneer het me begon te benauwen brak ik er weer uit om verder door te dringen op zoek naar mijn waarheid. Mijn passie is de humane psychologie, wat voor mij wil zeggen: op een menselijke liefdevolle manier genezen van onze gedeelde wond. Ik schrijf mijn artikelen uit eigen ervaring en onderzoek. Graag deel ik deze kennis ter inspiratie voor wie er voor open staat. Doe vooral je eigen onderzoek en blijf altijd kritisch. Wij dragen allemaal onze eigen waarheid en daar kunnen we samenwerken.

Functie hersenhelften, een globaal idee.

De linker hersenhelft:
Denken en gedachten.
Verzamelen van kennis uit de buitenwereld via zintuigen.
Taal, communicatie, rekenen en wiskunde.
Oorzaak en gevolg kunnen zien, begripsvorming, dingen op een rijtje kunnen zetten.
Het denken, gedachten en gevoelens, ideeën in woorden omzetten, luisteren, begripsvorming.
De linker hersenhelft hangt ook nauw samen met de factor “TIJD”, oorzaak en gevolg kunnen zien.
Ook het “IK” zetelt in de linker hersenhelft.
Het manifesteren in de buitenwereld.
De linker hersenhelft hangt vooral samen met het contact met de buitenwereld en het zich handhaven in die wereld, en staat in dienst van onze overleving.
Mannelijke energie.

 

De rechter hersenhelft:
De rechter hersenhelft heeft te maken met onze emoties en gevoelens, maar ook met zorgzaamheid, blijheid, liefde en gevoel voor schoonheid.
Waar de linker hersenhelft analyseert en in stukjes deelt, overziet de rechter hersenhelft het geheel. De linker hersenhelft staat voor nuchterheid en wil feiten, de rechter kan fantaseren en is creatief. De linker hersenhelft probeert de ander te begrijpen, de rechter kan invoelen en aanvoelen, helder weten. Kunst, muziek maar ook inspiratie, intuïtie en helderziendheid horen bij de rechter hersenhelft.
Vrouwelijke energie.

De linker en rechter hersenhelft.

Wanneer beide hersenhelften goed functioneren en samenwerken voelen we ons gelukkig en volledig aanwezig in het hier en nu. Dit kan je ervaren wanneer je bijvoorbeeld muziek maakt, danst, wandelt, een mandala tekent, een lezing geeft enz., die momenten dat je je passie voelt en het lijkt of je vleugeltjes hebt. Al die momenten waarop dat wat je doet moeiteloos lijkt te gaan zonder nadenken. Je bent dan uit je hoofd en de kennis stroomt moeiteloos.

Waarom is ons educatie systeem er dan niet op gericht om de samenwerking van hersenhelften te stimuleren?

Als je van een linker -hersenhelft gebaseerde gedachte uitgaat dan is het in het belang van onze economie. Een sterke economie is goed voor het volk, zo redeneert de linker -hersenhelft georiënteerde mens.
Wanneer je bedenkt dat onze wereld langzaam maar zeker door de vrije marktwerking is overgenomen door de grote mega -bedrijven, kan je er misschien wel een logica in ontdekken. Door de verdeelde belangen en machtsstructuren zal de economie nooit goed zijn, maar een schaakspel voor de belanghebbende bedrijven over onze hoofden.
De politiek is niet bezig met het welbevinden van de individuele mens (democratie) maar treedt op in het belang van het bedrijfsleven, “De Economie”.
Bedrijven hebben werkers nodig! Werkers die opdrachten kunnen uitvoeren zonder vragen te stellen. Werkers die hun gevoel kunnen uitschakelen.
Steeds meer mensen vallen buiten de boot, je kan echter ook geluk hebben en er goed in functioneren met een goede baan en blij zijn met je leven binnen dit systeem.
Maar er kan een tijd komen dat het je niet meer dient en dat ondanks dat je alles zo goed voor elkaar lijkt te hebben er onvrede sluipt binnen je bestaan (bewustwording, ontwaken).

Wanneer er disbalans ontstaat geeft dat ruimte voor excessen.

Onze wereld is doorgeslagen en uit balans. Het gebrek aan empathie voor onze medemens is hier een uiting van. Armoede, honger, mensen die uit hun huizen worden gezet, kinderen die uit huis worden geplaatst, het lijkt steeds meer de norm. Het is haast niet meer voor te stellen maar het is echt niet altijd zo geweest. Je kan je dus afvragen wat de onderliggende oorzaken zijn, wat is de kern van het probleem.
We hebben lijkt het geen tijd meer om er eens goed over na te denken en in te voelen. Deze samenleving stelt hoge eisen en als je het even af laat weten heeft dat grote gevolgen. Wanneer je dan tegen de onverzettelijke muur aan knalt en er middenin zit lijkt het te laat. Het is nooit te laat.

De over – seksualisering van de samenleving.

Het lijkt dagelijkse kost voor onze kinderen via muziek, films enz.
Kinderen worden door de onderdrukking van de creativiteit (levensenergie) gevoelig voor deze tendens, waarbij het trans -humanisme (en dit is slechts één aspect van  de voortschrijdende technologische mogelijkheden) van bovenaf wordt gepromoot.
Als wij geen grenzen trekken zal deze ontwikkeling onverdroten doorgaan. Er is hoop, het gaat zo ver als wij het laten komen.

Bijna alle takken van onze samenleving zijn in handen van wereldwijde mega bedrijven.

Wanneer je beseft dat bijna alle maatschappelijke belangrijke aspecten van onze samenleving inmiddels in handen zijn van grote wereldwijde mega bedrijven is het misschien makkelijker voor te stellen waarom en hoe onze samenleving van buitenaf wordt gevormd. De vrije marktwerking stond ooit in Nederland ter discussie maar is zonder al te veel tegenstand van de bevolking van start gegaan. Zo werden overheidsbedrijven (het volk) overgenomen door particuliere bedrijven onder het mom dat dit een gunstige invloed zou hebben op de prijzen voor de consument door de hierdoor ontstane gezonde concurrentie. Op deze bedrijven hebben wij geen invloed. Wij worden nu gedwongen door de overheid om bijvoorbeeld zorg af te nemen bij een particulier bedrijf, dit is in wezen ongrondwettelijk! Er is door kartelvorming (prijs afspraken) weinig concurrentie overgebleven. Tel uit je winst! Deze bedrijven creëren een afzetmarkt en willen steeds meer geld en macht. ‘We created a monster’, een ontembaar hongerig monster.

Monster

Waarden en Normen.

Op sluipende manier is er de afgelopen jaren (vanaf 2000) geprobeerd de waarden en normen binnen onze samenleving (sociale vormgeving) te beïnvloeden. Zaken zoals seksuele voorlichting voor kinderen zijn een groot item geworden op de politieke agenda, waarom?
Denk bijvoorbeeld aan de rol van: politiek, de media (muziek / film), psychiatrie, farmaceutische industrie enz. met betrekking tot de beïnvloeding van de maatschappelijke waarden en normen.

Wat kunnen we nu doen?

Gewoon maar ergens beginnen, hoe klein dan ook, het maakt verschil.  Laat het kind weer kind zijn, buiten spelen en ravotten, bescherm je kind tegen de invloed van de grote mensenwereld, de media.
Vertrouw op je eigen intuïtie wanneer je beslissingen moet nemen. Zet de TV uit en praat met elkaar. Steun de lokale bedrijven en initiatieven, waar je geld heen gaat dat steun je en wordt groter.
Volg je passie. Dat wat je leuk vindt om te doen, daar waar je blij van wordt, is onze bijdrage aan de wereld.
Betaal zoveel mogelijk met contant geld.
Vertrouw op je lichaam en op de oude wijsheid van je Oma.
Geld is slechts een uitwisseling van energie…
Er zijn heel veel geweldige initiatieven op deze gebieden van prachtige mensen die ons zicht geven op de nieuwe werkelijkheid die er zeker aan zit te komen.

Doe vooral je eigen onderzoek en deel het met de wereld.

Yria Meijer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.