artikel

Queen Maeve, godin van de soevereiniteit

167Grave of Queen Maeve

Nog zoveel te ontdekken

We wonen nu al bijna vijf jaar in Ierland, en er is nog steeds zoveel te ontdekken. Toen ik in het eerste jaar dat wij hier waren in een kinderprogramma voor de kleintjes een beeld zag van het graf van de mythologische Queen Maeve  kreeg ik zo’n stil verlangen om het graf van deze historische koningin eens te mogen bezoeken. Het intrigeerde me, deze Elven Koningin en de prachtige Ierse legenden van koningen en koninginnen.

De Atlantische Oceaan

Maar hoe die dingen gaan, het kwam er steeds niet van om eens op te zoeken waar het graf zich in Ierland bevindt. Zo ongeveer anderhalf jaar geleden zijn wij verhuisd van County Galway naar County Mayo. We wonen nu aan de westkust op een klif aan de Atlantische Oceaan, aan het einde van de wereld…, waar het besef van de elementen en de kracht van onze moeder natuur zich iedere dag laat gelden.

Op expeditie

Het leek mij een leuk idee om in kader van het thuisonderwijs van onze (pleeg-klein) zoon een expeditie te ondernemen naar het graf van deze legendarische koningin van Connaught. Al snel kwam mijn man er achter dat de plek waar zij begraven ligt (staat) niet eens zo ver is van waar wij nu wonen. Sterker nog, vanuit mijn huiskamerraam waar ik uitkijk over een baai ligt aan de overkant de tafelberg Knocknarea gelegen in County Sligo waar zij volgens de legenden op de top onder een enorme stenen berg (waarschijnlijk) begraven is. Zij is staande begraven met haar zwaard in de hand en haar blik gericht op het noorden naar haar vijanden in Ulster.

http://www.ireland-information.com/irish-mythology/maeve-irish-legend.html

Zonsopgang
Vorige week zag ik dus zonder het te beseffen de zon glorieus opkomen precies boven de enorme stenen berg.

001Uitzicht over de baai

Als Nederlander heb ik altijd gezegd: ik kan uren lopen als het maar plat is, maar een mens kan veranderen zo blijkt. Het was de klim meer dan waard… het leverde een adembenemend uitzicht op van een onbeschrijflijke schoonheid.  Een magische plek vanwaar Queen Maeve vanaf grote hoogte over de wereld uitkijkt.

 

238Uitzicht op Benbulben Mountain in Sligo

 

210Uitzicht over Strandhill 

Een moment in stilte, in het nu van alle tijden.
We komen, we gaan en komen terug in wat we achterlaten…

136 (2)Even een moment met uitzicht over de Atlantic

 

Het graf is ongeveer 5000 jaar oud. De berg Knocknarea werd in die tijd voor religieuze ceremonies gebruikt, het is een heilige spirituele plaats en trekt duizenden bezoekers. Rondom op de berg zijn vele overblijfselen van de ronde huizen te vinden.

252Uitzicht over Sligo

279.JPGUitzicht over de bergen

 

280 (2)Knocknarea Mountain

Wanneer je een steen meeneemt van het graf zal ongeluk je treffen, maar wanneer je een steen brengt mag je een wens doen.

270Bergbeklimmen

 

 

Maeve de godin strijder

Maeve leefde in de ijzeren tijd en regeerde met ijzeren hand, zij werd alom gevreesd. Zij was naar verluid een bloeddorstig strijdster. Zij eiste om de gelijke van haar echtgenoot Allill mac Mata te zijn.

MaevQueen Maeve

Mannelijke en vrouwelijke energie

Het verhaal gaat dat zij de gelijke bezittingen wilde hebben als haar echtgenoot, ze wilde in geen enkel opzicht voor hem onderdoen. Nadat zij hun bezittingen met elkaar hadden vergeleken bleek dat zij gelijkwaardig aan elkaar waren op één ding na, haar man had een sterke stier en zij niet. Zij bewoog hemel een aarde en zocht Ierland af naar een sterke stier en vond deze in Ulster. Zij en haar man smeedden een plan de stier te stelen. Hieruit ontstond een emotionele geschiedenis vol van jaloezie, woede, trots en vergelding.

Maeve staat voor een sterke wil, ambitie en seksuele ongeremdheid. Zij is naar zeggen de geestverschijning van de godin van de soevereiniteit.

In deze tijd waar onze soevereiniteit wordt aangetast kunnen wel wat van de kracht van godin Maeve gebruiken.

 

Yria Meijer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.