artikel

Kan je genezen van PTSS

Hersenfuncties en PTSS

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de hersenwerking bij de herbeleving van mensen die met zeer ernstige emotionele trauma’s te maken hebben.

Het werd radiografisch duidelijk dat wanneer men het trauma herbeleeft, de rechter hersenhelft actief is en de linker hersenhelft niet, of in ieder geval een sterk verminderde activiteit vertoonde.

black-background-brain-close-up-818563

Waarom kan een getraumatiseerd mens zo moeilijk over de ervaring praten?

De rechter hersenhelft is de emotionele kant: het gebied van liefde, wel- en onwelbevinden, creativiteit, enz. De linkerhelft van de hersenen is het gebied van de communicatie, hetgeen meteen verklaart waarom patiënten met PTSS moeilijk over hun trauma kunnen praten. De linker hersenhelft is als het ware ‘bevroren’ van angst.

Zoek betouwbare (professionele) hulp bij ernstige problemen

Uit bovenstaande kan je concluderen dat therapeutische oefeningen die gericht zijn op het activeren van de linker hersenhelft en op een betere samenwerking tussen de hersenhelften uiteindelijk verlichting kunnen brengen. Vertellen over de ervaring kan in dit stadium nog niet.

Kennis is nog geen wijsheid

De medische wereld heeft een aureool van geheimzinnigheid en hogere kennis om zich heen hangen. Vaak zijn we overgeleverd aan behandelingen en medicijnen zonder dat we eigenlijk precies weten waar het voor is en of het ons wel helpt. Doe je onderzoek wanneer je voor iemand zorgt of voor jezelf als dit mogelijk is.

Er is veel dat je zelf of met iemand samen kan doen

Forceer niets en wees lief voor jezelf. Het kost tijd om over ernstig trauma heen te komen of het een acceptabel plekje te geven, en gaat stapje voor stapje voor stapje.

De liefde van Moeder natuur is er altijd voor jou

Wanneer je een mogelijkheid ziet, ga de natuur in. Ook al voel je er op dat moment niets voor, het doet je altijd goed.
Stel je voor hoe de golven aan het strand je verdriet wegwassen en hoe de bomen in het bos je steunen en gronden.

donkerste uren
quote

 

Meditatie, Yoga

Ademen – gronden, een diepe lichamelijk ontspanning brengt vastzittende energieën weer in beweging en verbetert de samenwerking van de hersenheften.

 

Kijk een film

Het klinkt misschien gek maar iedere keer dat je naar een film kijkt die je raakt en je laat je tranen vloeien verwerk je weer een klein stukje van je eigen verdriet.

Mandala-tekenen zie hier

Dansen, bewegen

Beweeg en dans, het brengt je weer in de flow.

Massage

Een ontspannende massage of voetmassage bij een gecertificeerde therapeut kan wonderen voor je doen.

 

Voorlezen als therapie

De uitwerking van voorlezen kan hevige emoties oproepen zoals hevig huilen, zweten, overstuur raken, woede en uitingen van angst. Door dit patroon met het ontladende gevolg te herhalen wordt het probleem beetje bij beetje verwerkt en kan het gebeuren een acceptabel plaatsje krijgen in het geheugen. Deze vorm van therapie zorgt ervoor dat PTSS – patiënten hun linker hersenhelft weer leren gebruiken en zij weer als een  heel en waardevol mens kunnen functioneren.

169

Genezing is mogelijk

Bij radiodiagnose is duidelijk zichtbaar dat bij de genezing de linker hersenhelft, die ons in staat stelt ons op de buitenwereld te richten, wederom actief is.
De trauma patiënt had zich door alleen de rechter hersenhelft te gebruiken in zichzelf teruggetrokken.

Veel liefde en wijsheid op je pad van zelfgenezing.

Yria Meijer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.